S K Ł A D N I K I
P R Z Y G O T O W A N I E S O S U
Po około 13-15 min. odcedzamy i przelewamy zimna wodą . Jeżeli makaron będzie wykorzystany później lub od razu mieszamy z sosem przygotowanym wcześniej.
- 1 średni, świeży brokuł
- 1 opakowanie makaronu fettuccine z dodatkiem sepii
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 duża cebula
- 50 g sera pleśniowego typu,, lazur'' (może być żółty, zielony lub niebieski)
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz, kurkuma
P R Z Y G O T O W A N I E S O S U
- Na samym początku przygotowujemy brokuła tj. będziemy potrzebowali tylko i wyłącznie różyczki.Płuczemy go pod bieżącą wodą i odstawiamy.
- Do garnuszka poj. min. 3l wrzucamy masło i posiekana w drobna kostkę cebulę i czosnek. (Preferuje siekanie czosnku niż jego wyciskanie),chwile dusimy.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy brokuły i pod przykryciem lekko dusimy 2-3 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, następnie dodajemy śmietankę 18% i pokruszony ser pleśniowy.
- Całość gotujemy na małym ogniu ,dodając 2 szczypty kurkumy oraz sól i pieprz według uznania.
Jeżeli chcemy zachować kształt brokułów to możemy je dodać na 5 min przed końcem gotowania sosu, zachowają one wtedy chrupkość i wygląd idealnej różyczki
G O T O W A N I E M A K A R O N U
Do wrzątku dodajemy pół łyżeczki soli i odrobinę oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego.
Makaron wrzucamy na wrzątek od czasu do czasu mieszając-makaron lubi się przyklejać do dna naczynia..;)Po około 13-15 min. odcedzamy i przelewamy zimna wodą . Jeżeli makaron będzie wykorzystany później lub od razu mieszamy z sosem przygotowanym wcześniej.
Jeśli u mnie jest na talerzu fettuccie to raczej z sosem śmietanowym i łososiem z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu.
OdpowiedzUsuń