stycznia 15, 2017

Pomysł na kolacje we dwoje- Makaron Fettuccine z sosem brokułowym

 S K Ł A D N I K I


  • 1 średni, świeży brokuł
  • 1 opakowanie makaronu fettuccine z dodatkiem sepii
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 duża cebula
  • 50 g sera pleśniowego typu,, lazur'' (może  być żółty, zielony lub niebieski) 
  • łyżka masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz, kurkuma

 P R Z Y G O T O W A N I E  S O S U
  1. Na samym początku przygotowujemy brokuła tj. będziemy potrzebowali tylko i wyłącznie różyczki.Płuczemy go pod bieżącą wodą i odstawiamy. 
  2. Do garnuszka poj. min. 3l wrzucamy masło i posiekana w drobna kostkę cebulę i czosnek. (Preferuje siekanie czosnku niż jego wyciskanie),chwile dusimy. 
  3. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy brokuły i pod przykryciem lekko dusimy 2-3 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu,  następnie dodajemy śmietankę 18% i pokruszony ser pleśniowy.
  4. Całość gotujemy na małym ogniu ,dodając 2 szczypty kurkumy oraz sól i pieprz według uznania.
 Jeżeli chcemy zachować kształt brokułów to możemy je dodać na 5 min przed końcem gotowania sosu,  zachowają one wtedy chrupkość i wygląd idealnej różyczki





G O T O W A N I E    M A K A R O N U

 Do wrzątku dodajemy pół łyżeczki soli i odrobinę oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego.
Makaron wrzucamy na wrzątek od czasu do czasu mieszając-makaron lubi się przyklejać do dna naczynia..;)
Po około 13-15 min.  odcedzamy i przelewamy zimna wodą . Jeżeli makaron będzie wykorzystany później  lub od razu mieszamy z sosem przygotowanym wcześniej.





1 komentarz:

  1. Jeśli u mnie jest na talerzu fettuccie to raczej z sosem śmietanowym i łososiem z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu.

    OdpowiedzUsuń

TOP